Atingerea, modul in care ne intampina lumea

Atingerea este de o mare importanta in dezvoltatea cerebrala a bebelusilor, iar pentru ei este fundamental sa fie mangaiati si tinuti in brate.


Prin atingere, ei invata ca sunt iubiti si doriti. Potrivit unor studii, contactul fizic bland contribuie la linistirea si diminuarea tensiunii pe care o simt bebelusii, ceea ce este important, pentru ca un bebelus linistit poate asimila informatiille din jur (sunet, miros, texturi).


Dedicati-va timp zilnic pentru a va mangaia bebelusii. Vorbiti-le in timp ce le mangaiati bratele, picioarele, degetele, pentru a-i ajuta sa invete partile corpului.


Descoperiti ce ii place bebelusului amintindu-va ca fiecare copil este diferit. Unii sunt mai sensibili la atingere si reactioneaza mai bine daca sunt inveliti intr-o patura si dezmierdati. Altii reactioneaza mai bine daca sunt atinsi cu fermitate. Observati care este felul lor de a reactiona la diferite contacte fizice, ce ii linisteste si nu va ingrijorati daca raspunsul nu este cel asteptat, pentru ca veti descoperi tipul de contact pe care il prefera.


Contactul fizic cu blandete contribuie la crearea sentimentului de siguranta si liniste al copiilor, la stimularea creierului, conducand la crestere si invatare. Prin contact fizic bland se intareste legatura intre parinti si copii.


La fiecare atingere cu blandete se transmite un mesaj creierului care realizeaza conexiuni intre celulele cerebrale. Aceste conexiuni permit bebelusilor sa vorbeasca, sa simta, sa se miste, sa invete.

foto: unsplash.com