Stima de sine si cei 4 piloni ai ei

Uneori, o stima de sine buna este asociata cu egoismul si nu are nicio legatura. Pentru o persoana egoista, totul se invarte in jurul ei si vrea totul numai pentru ea.

O stima de sine sanatoasa nu reprezinta asta. Are la baza 4 piloni care se pot dezvolta si invata. Insa, la scoala, nu te invata ‘cum sa te iubesti’.

1. Conceptia despre sine

Inseamna daca tu te accepti ca persoana sau nu. Adica sa nu te ranesti pe tine insuti si sa te tratezi bine. A nu te trata rau inseamna sa nu iti pui etichete, sa nu te autocritici, fara mila, sa poti avea ‘beneficiul’ indoielii. Este ceea ce budismul numeste autocompasiune. Asa cum ai empatie pentru o persoana din exterior trebuie sa ai si pentru tine.

A avea grija de tine nu inseamna doar sa te speli pe dinti, sa mananci bine, este si a nu te rani. Asta este fundamental pentru copii sa invete.

Nu trebuie sa permiti autodistrugerea Eului. Conceptia de sine se formeaza.

2. Imaginea de sine

Inseamna daca te placi sau nu.

Frumusetea este o atitudine. Daca nu te simti placut, asta vei transmite. Daca nu te placi, este ceva ce nu functioneaza bine, poate din cauza “canoanelor” puse de afara, pentru ca in unele familii frumusetea poate fi o valoare. Insa, frumusetea nu este o valoare.

Trebuie sa intelegi ca pe tine nu te valideaza, confirma lumea, ci te validezi tu. Parerea ta este cea mai importanta. Pentru ca, daca crezi ca cine iti da valoare este lumea, cu ceea ce iti spune, esti expus. Se aduna 10 persoane care vorbesc urat despre tine si te distrug. Ultimul “judecator” al propriului comportament esti tu insuti.

Orice persoana este frumoasa daca se simte frumoasa.

3. Auto-incurajarea

Autoelogiul : “Am facut bine! “, “Ma plac!”, “Ma felicit! “, etc,

Asta nu inseamna ca iti alimentezi narcisismul pentru ca “narcisist nu devine cel care vrea, ci cel care poate. “ Si, pentru a putea variabilele sunt foarte complicate.

4. Autoeficacitatea

Inseamna cata incredere ai in tine insuti, daca crezi in tine ca persoana, daca crezi ca ai abilitatea si competenta necesara pentru a putea infrunta o situatie si a persevera in aceasta situatie.

Asta trebuie sa ii invatam pe copii . Nu sa nu se dea batuti, ci sa incerce pana la final. Succesul nu este despre “a castiga”, ci despre ‘a incerca’. Succesul nu este despre a avea o plata, ci despre ate bucura de ceea ce faci.

Curajosul nu este acea persoana care nu simte frica. Ala este psihopatul. Curajos, este cel care infrunta frica, desi ii tremura picioarele si ochelarii pe ochi. “ Diferenta intre curajos si alte persoane este ca , curajosul suporta frica 5 minute mai mult. “

A invata sa ai incredere in tine inseamna sa te pui la proba, nu sa pui lumanari la suferinta. Sa intelegi ca lucrurile nu vin usor, sa capeti o cultura a efortului. Asta trebuie sa invete copiii nostri.

Important nu este de cate ori cazi, ci de cate ori te ridici!

foto: unsplash.com