Unde iti este ATENTIA?

“Avem creiere care se distrag usor si mereu am avut acest tip ce creiere. Aristotel a spus ca atunci cand interpretarea oamenilor asupra unei opere de arta este negativa, oamenii tind sa isi scoata mancarea si sa o manance zgomotos. Sau, cand cineva asculta o discutie in contradictoriu si in alta parte se aude muzica se distrage, pentru ca vrea sa auda mai mult muzica decat dezbaterea complicata. Mereu am avut creiere distrase si din punct de vedere biologic exista motive intemeiate pentru care sunt asa . Avem nevoie sa fim capabili de concentrare asupra celorlalti, pe o activitate, insa si de ceea ce ne inconjoara. Din punct de vedere evolutiv, nu era atat de util doar sa urmarim o prada fara sa fim constienti ca putem deveni una.

Insa, mereu au fost factori distractori si mereu au fost probleme in mentinerea atentiei . In ziua de azi , tehnologia a devenit foarte buna in a ne fura atentia. Cand eram copil parintii mei erau preocupati ca televizorul ma distrage si trebuiau sa se duca sa il inchida pentru a nu ma mai distrage. Acum, telefonul mobil ne cauta pe noi si ne bombardeaza constant zicand : “Am ceva superinteresant pentru tine.” Si face asta tot timpul. Telefonul este un intrument mult mai eficace in distragerea atentiei fata de tehnologia trecutului.

Alt lucru asupra naturii umane este ca ne place noutatea. Creierul uman simte mici rafale de satisfactie cand descopera ceva nou si stimulant in jur, iar mobilul este o forma constanta de informatie noua, de idei. Ma pot uita pe email, apoi pe Facebook, Twitter, apoi pe Instagram, fiind o sursa interminabila de noi idei si conexiuni neuronale. Arhitectura creierelor noastre nu s-a schimbat intr-un anumit mod ca rezultat al intercatiunii cu noua tehnologie , acest tip de schimbare intampladu-se de la o generatie la alta. Ceea ce s-a schimbat este ca tehnologia este imbunatatita, furandu-ne mai bine atentia. Deci, avem noi provocari.

Avem nevoie sa reflectam mai bine asupra temei legate de atentie pentru ca dispozitivele sunt mai eficace in a ne distrage. Eu am 5 copii si doi dintre ei sunt adolescenti care fac cursuri online. Am oportunitatea sa ii observ si sa le dau un sfat nesolicitat ca parinte. Insa, unul dintre lucrurile pe care incerc sa le explic este sa faca lucrurile pe rand. Exista multe investigatii care arata ca efectuarea lucrurilor in acelasi timp ( multitasking) interfereaza cu capacitatea de a invata ceva particular, diminuand productivitatea. Daca facem doua lucruri in acelasi timp nu le facem atat de bine ca atunci cand le facem succesiv. Este necesar sa achizitionam obiceiul de a lasa de-o parte alte lucruri si de a le face pe rand. De exemplu, eu cand scriam avem deschise emailul, totul era deschis, insa cu timpul, mai ales acum, am invatat ca trebuie sa inchid totul pentru o ora si sa ma dedic scrisului.

Pe langa asta avem nevoie si de relaxare, odihna. Nu se poate pretinde ca un student sa stea o ora incercand sa rezolve probleme de matematica. La 30-45 de minute , putem avea o pauza de 10 minute unde ne putem consulta retelele sociale, etc. sau in cazul copiilor mai mici, sa se joace, sa manance ceva. Dupa multa concentrare aceste momente sunt esentiale si pot servi pentru o mai buna invatare atat in casa, precum si la scoala.”- James M. Lang , educator si scriitor

Capacitatea de mentinere a atentiei se invata, exerseaza ( in functie de varsta) , nu ne nastem cu ea. Ea reprezinta orientarea activitatii psihice, constiente, intr-o directie, catre ceva important. Asa ca, pentru parintii care sunt fizic prezenti langa copii lor, dar stau pe telefon sa nu se mire ca cei mici pot “suferi din lipsa de atentie”. Acelasi lucru este valabil in cuplu, familie, prietenie.